IMG_3120_SZLN_2017_25_Omega_MolnarF-1030x686

Peste 60.000 de participanți la cele 120 de evenimente ale Zilelor Sfântului Ladislau 2017

La cele 120 de evenimente ale Zilelor Sfântului Ladislau 2017, care s-au desfășurat între 19 și 25 iunie în Oradea, au luat parte peste 60.000 de persoane, un record al festivalului. Aceasta a fost una din concluziile pe care organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau, alături de co-organizatori și parteneri, le-au făcut publice luni, 3 iulie, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în Cetatea Oradea.

V. Korpos Dalma, președinta Asociației Szent László/Sfântul Ladislau (asociația organizatoare a festivalului cultural) și Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau, au mulțumit atât presei, cât și partenerilor și co-organizatorilor pentru contribuția la succesul festivalului cultural. Zatykó Gyula a evidențiat, din rândul partenerilor, Primăria și Consiliul Local Oradea, autoritățile locale din Debrecen, administrația Cetății Oradea și Universitatea Creștină Partium, și a precizat faptul că organizatorii sunt mândri de faptul că asemenea parteneri s-au alăturat Zilelor Sfântului Ladislau.

 

Mihálka Melinda, directoarea de programe al Zilelor Sfântului Ladislau, a făcut public bilanțul festivalului cultural. La cele 120 de evenimente care au avut loc în șapte zile (opt, cu ziua zero) au participat peste 60.000 de persoane, ceea ce este un record în ceea ce privește numărul de participanți ai festivalului ajuns la a cincea ediție. Conform estimărilor reprezentanților Jandarmeriei, la concertele de vineri – Loyal, PASO, Anna and the Barbies – au participat 8.000 de persoane, la concertele de sâmbătă – KFT și Demjén Ferenc – 15.000 de persoane, iar la concertele de duminică – Metropol-Group și Omega – au luat parte 20.000 – 23.000 de persoane.

DSC_1028_k

Mihálka Melinda a subliniat faptul că evenimentele adresate copiilor  – mai cu seamă concerte, activitățile meșteșugărești, jocurile, etc care s-au desfășurat în cursul zilei de duminică în curtea interioară a Palatului Princiar – au fost foarte vizitate și în cadrul acestei ediții.

 

În acest an au existat 8 asociații co-organizatoare și 25 de organizații partenere ale festivalului cultural. De altfel, câteva dintre acestea au și avut reprezentanți în cadrul conferinței de presă de luni.

 

Szántó Ildikó, reprezentanta pe Oradea a Serviciului Internațional de Salvare a Copiilor, a precizat faptul că la activitățile meșteșugărești pe care Serviciul le-a organizat special pentru cei mici în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau au participat 450 de copii, dintre care 300-350 provin din centre de plasament.

 

Bruncsák Gyöngyi, președinta filialei Oradea a Serviciului de Ajutor Maltez în România, a menționat faptul că membrii Serviciului sunt “voluntarii iubirii”, astfel că, în acest an, pentru a contribui la desfășurarea festivalului cultural, au asigurat acordarea primului ajutor. Kiss Balázs, reprezentantul organizației orădene de tineret a Serviciului, a precizat faptul că festivalul cultural a fost unul “liniștit” din acest punct de vedere, iar din cei peste 60.000 de participanți doar 26 au avut nevoie de serviciile lor – cei mai mulți erau deshidratați. O persoană a suferit un infarct miocardic, din fericire, nefatal – persoana a supraviețuit.

“Zilele Sfântului Ladislau au demonstrat că putem să sărbătorim cu solidaritate și fără politică”, a afirmat Bruncsák Gyöngyi.

 

La conferința de presă a participat și Nemes István, directorul de programe al centrului cultural Posticum. Împreună cu Asociația Szent László/Sfântul Ladislau, centrul cultural Posticum a organizat evenimentul “Legende despre Sfântul Ladislau orchestrate în manieră jazz”, care l-a avut ca protagonist și pe apreciatul jazzman Harry Tavitian. Nemes István a subliniat faptul că, prin intermediul acestei manifestări, s-a dorit consolidarea legăturilor dintre românii și maghiarii din Oradea. Acest lucru s-a și întâmplat – publicul român al evenimentului a fost numeros și astfel românii au putut să cunoască mai îndeaproape personalitatea Sfântului Ladislau, întemeietorul Oradiei. Spectacolul va fi disponibil și pe CD, iar anul viitor, în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau va avea loc o producție similară, în colaborare cu Posticum.

 

40 de meșteșugari din Transilvania și din Ținutul Secuiesc au participat la târgul de profil organizat în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, a afirmat în cadrul conferinței Pázmán Ida, directoarea Asociației Casa Meșteșugărescă Orădeană, organizatoarea târgului meșteșugăresc. Noutatea, în acest an, a fost constituită de demonstrațiile meșteșugărești – în weekendul 23-25 iunie participanții au putut vedea cum se cioplește lemnul, cum se face împâslirea sau cum se țese un covor. De altfel, în cadrul conferinței de presă a fost prezentat și un stâlp ornamental de lemn realizat în memoria Sfântului Ladislau, stâlp căruia organizatorii îi vor căuta un loc potrivit de expunere.