O bucată de Africa la Oradea

Formația KFT, autoarea hiturilor Afrika (Africa), Balatoni nyár (Vara la Balaton), Siker, pénz, csillogás (Succes, bani, strălucire), Bábu vagy (Ești o marionetă), Bál az Operában (Bal la Operă), va cânta pentru orădeni sâmbătă, 24 iunie, de la ora 19, în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau.
Dincolo de hiturile menționate, pe scenă vor mai putea fi auzite și melodii dedicate unor femei și numelor lor deoarece muzicienii de la KFT sunt constanți în a face astfel de dedicații. Astfel, în repertoriul formației se află melodii cu titluri precum Elizabet, Andrea, Eszter, Irén sau Rózsa.

KFT s-a format la începutul anilor ’80 pornind de la trei muzicieni: Bornai Tibor – pian, Laár András – chitară și Márton András – tobe, care acompaniau împreună mari artiști maghiari din formația Fonográf. Lor li s-a alăturat basistul II. Lengyelfi Miklós, care se ocupa și cu realizarea de umbrele.
De ce tocmai numele de KFT (SRL – societate cu răspundere limitată, în maghiară)? La finalul anilor ’70, SRL-urile existau doar în manualele de specialitate. În același timp, Laár András cânta într-o formație intitulată Kulhanek Cirkusz, iar unul dintre membrii acesteia s-a gândit că numele de KFT ar fi potrivit pentru o formație. Cum cu muzicienii din Kulhanek Cirkusz Laár nu a putut înființa o formație, le-a cerut permisiunea de a folosi numele pe care ulterior l-a sugerat colegilor din noua trupă. Cum spun și muzicienii din KFT, “pentru treburile lumii putem să ne asumăm răspunderea doar în mod limitat”.

Iar noi, organizatorii, ne putem asuma răspunderea pentru un lucru: formația KFT va susține un concert de zile mari la Zilele Sfântului Ladislau 2017.