Legendara formație Omega concertează la Oradea
Pentru mulți dintre dumneavoastră Omega, formația care va concerta duminică, 25 iunie, la Zilele Sfântului Ladislau, nu mai are nevoie de prezentare. Trupa care va urca pe scenă în ultima seară a festivalului cultural a fost înființată în 1962 în Ungaria, iar melodiile lor le-ați putut auzi la televiziunea și radioul maghiar și înainte de 1989, când mass media publică din România nu difuza materiale considerate occidentale.
Cele de mai sus sunt valabile mai cu seamă pentru publicul de vârsta a doua și a treia, însă mulți dintre tineri cel mai probabil cunosc o melodie a celor de la Omega fără să știe de fapt că muzicienii maghiar sunt autorii acesteia. White Dove, faimoasa melodie cântată de nu mai puțin celebrii muzicieni de la Scorpions, este de fapt o prelucrare după melodia Gyöngyhajú lány (Fata cu părul de perle) a celor de la Omega.
White Dove a fost cântată de Scorpions pentru prima dată în 1995, într-un concert caritabil pentru ajutorarea locuitorilor din Rwanda. Încă de la începutul anilor ’70, o frumoasă prietenie leagă cele două formații – Scorpions și Omega. În acei ani, Scorpions a fost trupa de deschidere în turneul susținut de Omega în Europa de Vest. Ulterior, cele două formații au mai concertat împreună, iar cel mai recent dintre evenimentele de acest tip a avut loc în Budapesta, în iunie 2014, în cadrul concertului susținut de Scorpions la aniversarea de 25 de ani de la căderea comunismului maghiar. Atunci, Kóbor János și Molnár Gyögy (Omega) au cântat pe scenă, împreună cu Scorpions, melodia Wind of Change.
Omega a concertat în România – la Brașov, Timișoara, Arad și la București – în 1980. Autoritățile statului nu le-au dat voie, însă, să concerteze în localitățile cu o populație maghiară mai numeroasă. Mai mult, la finalul ultimului concert, autoritățile statului le-au comunicat muzicienilor că sunt persoane considerate indezirabile în România – cu alte cuvinte li s-a interzis, în mod discret, reintrarea în țară.
Desigur că trupa a mai concertat în România după 1989, dar muzicienii nu au ajuns să cânte la Oradea până acum. Acest lucru, evident, se va schimba în această vară când în Cetatea Oradea va avea loc concertul mult-așteptat de fanii formației și de iubitorii muzicii rock deopotrivă.
Câteva curiozități despre Omega
Omega este considerată deschizătoare de drumuri în istoria muzicii maghiare din mai multe puncte de vedere. Ea este:
● prima formație maghiară cu un album independent – apărut în 1968.
● prima formație maghiară cu o copertă de disc care se poate deschide.
● prima formație maghiară care a concertat în Marea Britanie.
● formația maghiară cu cele mai multe albume vândute în Ungaria (în 1979, Gammapolis, 650.000 de exemplare) și în străinătate (în 1977 Time Robber, 1 milion de exemplare).
● prima formație maghiară care a scos pe piață un CD (în 1988, CD-ul de selecții muzicale Platina), respectiv un DVD (în 2000, OmegakonceRT Népstadion 1999).
● prima formație maghiară care a susținut un concert în costumație de scenă asortată a tuturor membrilor
● prima formație maghiară care a utilizat în concerte mașină de fum, respectiv show laser.