42_Makoldi

Expoziție de pictură Sfântul Ladislau – Legenda

Vernisajul expoziției Sfântul Ladislau – Legenda, cu lucrările pictorului Makoldi Sándor din Debrecen, va avea loc miercuri, 21 iunie, de la ora 18:00, în Cetatea Oradea (Corp B, etaj 1), în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau. Evenimentul este organizat de Asociația Civilă Maghiară.

Pictorul Makoldi Sándor s-a născut în timpul războiului, în 1945, în Bavaria, iar viața și-a petrecut-o la Debrecen, mama lui fiind originară de acolo. Strămoșii lui, familia Makoldi din localitatea Ákos, trăiau la Debrecen pe atunci, în apropierea câmpiei Hortobágy, iar tatăl și bunicul erau medici veterinari.  A urmat cursurile Liceului de Arte Plastice din Budapesta, de unde, după un drum lung (dobândind o calificare de profesor în Eger, dar și una de etnograf la Universitatea Kossuth Lajos din Debrecen), s-a întors la Debrecen. Aici însă, expoziția care i-ar fi marcat debutul ca artist plastic, a fost interzisă. Din 1974 a fost profesorul Facultății Pedagogice Reformate Kölcsey Ferenc din Debrecen. A predat la departamentul de arte, de unde s-a pensionat ca docent (conferențiar).

De atunci, a avut numeroase expoziții individuale și participă la majoritatea expoziților de grup din regiune. În ultima vreme, fiind dascăl, pe lângă expozițiile individuale, lucrările lui apar de multe ori împreună cu cele ale studenților săi, având și multe expoziții cu familia. Dincolo de scrierile pe teme artistice, se ocupă cu etnografie și teoria pedagogiei, din punctul de vedere al patrimoniului vizual. Lucrările lui sunt publicate frecvent în cărți și reviste. Din 1977, este membru al Asociației Naționale al Artiștilor Plastici Maghiari (departamentul pictori), iar din 1991, este membrul Uniunii Artiștilor Plastici și de Arte Decorative Maghiari.

Pictura lui Makoldi Sándor reflectă rezultatele lucrărilor sale teoretice. După tablourile academiste, suprarealiste de la începutul carierei, a trecut la imagini expresive și dinamice, nonfigurative, specifice secolului XX, însă, în perioada apropierii de Occident, și-a format stilul bazat pe simboluri, încadrându-se în tradițiile maghiare.

Continuarea tradițiilor naționale maghiare și-a atins apogeul într-o viziune puternic coloristă și simbolică, cu imagini folosite ca o limbă maternă. Pictorul își asumă ideile vechilor maeștri. La Debrecen, s-a format un grup (MAG) de artiști amatori și profesioniști care își asumă această filosofie și care organizează frecvente expoziții comune. Expozițiile la care participă împreună cu copii, studenții și colegii săi marchează o nouă direcție în pictura maghiar și dovedesc caracterul universal, accesibil și în afara Budapestei, al acesteia.

Dincolo de premiile câștigate pentru expoziții, Makoldi Sándor a fost beneficiarul bursei Fundației pentru Cultură a orașului Debrecen și a fost distins cu premiul Bocskai, la nivel județean, respectiv cu Premiul Pentru Arta Maghiară, la nivel național.