Expoziția Comorile din Debrecen şi Hajdú-Bihar
Expoziția Comorile din Debrecen și Hajdú-Bihar va fi vernisată vineri, 23 iunie, de la ora 12:00, în Cetatea Oradea, de către Szakáli István Loránd, secretar de stat adjunct al Ministerului Agriculturii din Ungaria, dr. Mazsu János, consilier local, Municipalitatea din Debrecen, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local Debrecen și Comisiei de Patrimoniu. Vor lua cuvântul Angela Lupșea, directoarea Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea și Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau. Curatorul expoziției este Mátrai-Nagy Andrea Bíborka. Evenimentul este organizat de Municipalitatea din Debrecen.
Prin intermediul lucrărilor prezente în expoziție se dorește prezentarea şi să promovarea tradiţiilor meşteşugăreşti caracteristice judeţului Hajdú-Bihar şi reşedinţei de judeţ, Debrecen, și să evidențiem valorile locale într-un context larg.
Pe lângă prezentarea culturii meşteşugăreşti, desigur, promovăm şi valorile literare specifice, personalităţile, comorile naturale, dar şi patrimoniul construit care pun în evidenţă semnificaţia istorică a acestor meleaguri şi subliniază rolul important pe care îl joacă în prezent.
Conservarea şi promovarea culturii populare, formată pe parcursul secolelor, are tradiţii foarte bogate în judeţul Hajdú-Bihar.
Mai sunt în viaţă meşteri populari bătrâni, dar şi urmaşii lor care le continuă meşteşugul, care, păstrând şi transmiţând cunoştinţele, duc mai departe comorile secolelor trecute. Faptul că noua generaţie este gata să-şi însuşească cunoştinţele dobândite în acest fel este dovedit de această selecţie din lucrările artiştilor noştri apreciaţi pe care le prezentăm astăzi.
În zona noastră s-au înfiinţat ateliere importante în ceea ce priveşte revigorarea şi păstrarea tradiţiilor artei populare, respectiv cunoaşterea şi practicarea meşteşugurilor populare. Între acestea, Casa Tăbăcarilor – Casa Meşteşugurilor, care funcţionează sub egida Centrului Cultural din Debrecen, este o instituţie unică, care întruneşte meşterii populari activi din Debrecen, dar şi din regiune, pentru a le păstra, promova şi transmite activitatea artistică Artiştii care îşi expun lucrările în cadrul acestei expoziţii sunt totodată membri ai instituției menționate.
Ca tematică, comorile pe care le prezentăm acum alcătuiesc două unităţi distincte.
Pe de o parte, oferim o selecţie din valorile meşteşugăreşti din reşedinţa de judeţ, municipiul Debrecen, respectiv din cultura populară specifică, unică din punctul de vedere al stilului, a regiunilor Hajdúság şi Bihar.
Debrecen este al doilea oraş ca număr de locuitori din Ungaria, şi are trăsături caracteristice şi elemente de stil absolut unice.
Este probabil singura localitate maghiară al cărei nume şi spirit a devenit, în cursul timpului, o noţiune aparte: a fi cetăţean din Debrecen înseamnă o introversiune defensivă, un progres lent, conservator, dar şi angajamentul faţă de ideile naţionale, valorile locale şi continuitate.
Toate aceste trăsături sunt apar în mod evident şi în cultura meşteşugărească, motivele simple folosite la broderie, tezaurul de ţesături de casă, tăbăcăria, vestitele vase ceramice, dar şi sumanele ornate, turtele dulci, şi nu în ultimul rând, veşmintele folosite la diferitele momente importante din viaţă pe care le prezentăm în cadrul acestei expoziţii.
Câmpia Hortobágy care înconjoară oraşul civic-ţărănesc, şi care i-a fost, pe vremuri, parte integrantă, are şi ea o istorie aparte, o floră şi o faună valoroasă şi tradiţii populare unice în care arta pastorală a jucat un rol deosebit de important, zona devenind, datorită acesteia, un punct de interes cu tradiţii specific ungureşti.
Cealaltă parte, mai largă ca tematică, a expoziţiei noastre prezintă elemente caracteristice din cultura populară nemaipomenit de bogată a regiunii Hajdúság şi judeţul Bihar.
Industria textilă este deosebit de diversificată în judeţul nostru, împreună cu tradiţia de sculptură în lemn şi lucrările din textil: broderii, arta sumanelor ornate, pe care o practică mulţi meşteri din zona Derecske şi Nádudvar.
Un alt element al artei textile este aşa-numita broderie albă din Nagysárrét şi Kissárrét, la Furta şi Komádi.
Arta pastorală din această zonă este foarte deosebită, folosind o tehnică specială pentru prelucrarea pielii, cu zgârieturi în piele. Exemple din această tehnică tradiţională le putem vedea la această expoziţie. Un alt element important din acest domeniu de prelucrarea pielii este curelărie, transformată într-o veritabilă formă de artă în mâinile meşterilor din Hajdúböszörmény.
Nu în ultimul rând, amintim de fabricarea vaselor ceramice negre la Nádudvar, o tehnică străveche, similară artei ceramice de la Debrecen.