Zilele Sfântului Ladislau: evenimentul care ne apropie unii de alții

Asociația Sfântul Ladislau organizează în 2017 a cincea ediție a Zilelor Sfântului Ladislau, eveniment care va avea loc între 19 și 25 iunie în Cetatea Oradea. Aceasta este cetatea din Europa Centrală care păstrează cel mai bine elemente ale Renașterii italiene.

Manifestarea include peste 100 de evenimente care oferă o bună ocazie de divertisment și culturalizare publicului indiferent de etnie sau apartenență religioasă. Zilele Sfântului Ladislau își așteaptă vizitatorii cu evenimente diverse: concerte, expoziții, târg meșteșugăresc, activități pentru familii și copii, evenimente gastronomice, tururi ghidate în cetate și în oraș, etc. În centrul manifestării se află Regele Ladislau, întemeietorul orașului, ulterior sanctificat, al cărui mormânt a fost amplasat odinioară chiar în cetatea Oradiei.

SZLN-02_k

De altfel, anul 2017 e un an special din acest punct de vedere: se împlinesc  940 de ani de la urcarea pe tron a Sfântului Ladislau și 825 de ani de la canonizarea sa.

Zilele Sfântului Ladislau își propun să joace un rol esential în dezvoltarea turismului orașului, cu atât mai mult cu cât, datorită poziției sale geografice, Oradea a fost dintotdeauna prima oprire a turiștilor sosiți din Occident. Ca și “capitală” a regiunii Partium, orașul joacă un rol important în regiunea care cuprinde traseul Satu Mare – Carei – Valea lui Mihai – Arad – Timișoara.

Pe de o parte, ne-am dori un oraș cu o conștiință sănătoasă, care cunoaște rolul Regelui Ladislau și pe cel al Oradiei în istoria maghiarilor și a lumii. Am dori un oraș în care, indiferent de confesiune și de etnie, să-l putem omagia pe întemeietorul acestuia.

Suntem convinși că figura Regelui Ladislau și părțile pozitive ale personalității sale pot fi de referință atât pentru comunitatea română, cât și pentru cea maghiară din Oradea. Ladislau a fost un rege de care pot fi la fel de mândri toți cei care locuiesc în acest oraș. Să ne cunoaștem, așadar, istoria, din surse profesioniste și de încredere. În cadrul Zilelor Sfântului Ladislau vom avea ocazia să facem și acest lucru.

Ne-am dori un oraș care să arate responsabilitate față de cei aflați în situații sociale mai dificile, mai ales că și Regele Ladislau a fost un monarh foarte darnic. Tocmai de aceea, participarea la evenimentul nostru a celor în nevoie, respectiv caritatea sunt extrem de importante pentru noi. În ultimii trei ani am organizat campanii publice de donații în beneficiul unor așezăminte sociale și am invitat la acțiunile noastre micii locatari ai Caselor de copii. Această tradiție va fi continuată și în 2017. Pe lângă acest lucru, considerăm că e important și benefic să îi scoatem din case și pe cei mai în vârstă.

Zoran019_k

Ne-am dori un oraș în care oamenii sunt dispuși să se pună în mod voluntar în serviciul unor cauze pozitive, în care cetățenii sunt responsabili în privința mediului înconjurător și în care persoanele păstrează și creează valori. Haideți să simțim ce bine e să faci ceva voluntar pentru comunitate! Să respectăm mediul înconjurător pentru că, așa cum spune și vechea zicală, “nu am moștenit Pământul de la tații noștri, ci l-am împrumutat de la nepoți”. În spiritul acestei idei, și în acest an vom derula acțiuni ecologice. De altfel, am avut mereu grijă să nu lăsăm deșeuri în urma noastră în timpul Zilelor Sfântului Ladislau și i-am atenționat chiar și pe participanți că ne așteptăm și de la ei să fie un exemplu în acest sens cu ocazia evenimentelor în aer liber.

Așa cum se obișnuiește înainte de sărbători – când oamenii fac curățenie în casele lor și se îmbracă în haine de sărbătoare – și noi am dori ca Oradea să îmbrace haine de sărbătoare în perioada Zilelor Sfântului Ladislau. Acesta este motivul pentru care, înainte de debutul manifestării, vă vom chema la curățenie generală.

Totodată, creșterea simțului de responsabilitate socială al investitorilor locali este un alt obiectiv important pentru noi.

Mai trebuie știut că Sfântul Ladislau a fost un rege ospitalier. Astfel și noi ne-am bucura mult dacă Zilele Sfântului Ladislau ar fi vizitate de cât mai mulți participanți, atât din țară, cât și de peste hotare.

Sperăm ca și în 2017, prin toate acestea, Zilele Sfântului Ladislau să devină evenimentul care să ne apropie unii de alții, fie că vorbim despre relația româno-maghiară, fie că vorbim de relația între maghiari și maghiari.

Organizatorii

IMG_6225_k