8-demjen_beharang-2

Concert Demjén Ferenc la Zilele Sfântului Ladislau

Kell még egy szó/Mai trebuie un cuvânt, Iskolatáska/Ghiozdanul, Hogyan tudnék élni nélküled/Cum aș putea trăi fără tine, Jöjj vissza vándor/Întoarce-te, pribeagule, Mikor elindul a vonat/Când pornește trenul, Szerelem utolsó vérig/Iubire până la ultima picătură sunt doar câteva melodii ale lui Demjén Ferenc devenite hituri. Muzicianul va urca pe scena din Cetatea Oradea sâmbătă, 24 iunie.
Muzicianul s-a născut în 1946, iar cariera lui muzicală a început în 1964, când a înființat, împreună cu fratele său, Demjén István, formația Számum. Mai multe migrări în alte formații au caracterizat perioada de început a carierei lui Demjén Ferenc. Un fapt interesant din acea perioadă este că el și fratele lui realizau chitare utilizând rafturi de mobilă – inclusiv partea electronică era făcută de ei.

În 1970 s-a întâlnit cu Bergendy István, care l-a chemat în formația sa. A debutat ca textier al melodiei Jöjj vissza, vándor/Întoarce-te, pribeagule, iar apoi au urmat noi și noi șlagăre. A ieșit din trupă în 1977 pentru că, a motivat Demjén, prea se amestecaseră genurile muzicale și nu aduceau nimic nou în peisajul muzical, iar el nu putea evolua în acea formă.
Melodiile de pe primul său album solo le-a prezentat publicului în același an, în toamnă, alături de formația V’Moto-Rock.

Între 1977 și 1983 a colaborat pe albumele unor muzicieni precum Katona Klári, Sztevanovity Zorán, Zalatnay Sarolta, Szűcs Judit și Kovács Kati. Ulterior a fost textier pentru melodii din coloanele sonore ale unor filme populare în Ungaria.
După 1989 a continuat să concerteze ca artist solo și a susținut concerte de succes inclusiv în Transilvania. O curiozitate: din cauza sensibilității la lumină, artistul poartă ochelari de soare în timpul concertelor sale.

Așa va urca pe scenă și în 24 iunie, la concertul din cadrul Zilelor Sfântului Ladislau.