Zilele Sfântului Ladislau și orașul: “Dorim să scriem o frumoasă istorie împreună pentru cei care vor să conviețuiască în Oradea”

Declarația a fost făcută de city managerul municipiului azi, într-o conferință de presă în care au fost anunțați artiștii și trupele care vor concerta în cadrul festivalului

Artiștii și trupele care vor concerta în luna iunie a acestui an pe scena mare a festivalului Zilele Sfântului Ladislau au fost anunțați azi, în cadrul unei conferințe de presă. Evenimentul a avut loc în Cetatea Oradea în prezența reprezentanților administrației locale, a organizatorilor și a doi dintre artiștii invitați. “Dorim să scriem o frumoasă istorie împreună pentru comunitatea maghiară și, de altfel, pentru toți cei care vor să trăiască, să conviețuiască în Oradea”, a declarat city managerul municipiului Oradea, Dacian Palladi, în cadrul conferinței.
La evenimentul de azi au participat Zatykó Gyula – organizator principal al Zilelor Sfântului Ladislau, Mihálka Melinda – coordonator de programe al Zilelor Sfântului Ladislau, Orbán András – membru al formației Metropol Group, Dacian Palladi – city manager al municipiului Oradea, precum și Mihai Jurca – directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR). În a doua parte a conferinței a sosit, spre bucuria tuturor, invitatul-surpriză Kóbor János, solistul legendarei formații Omega.

“În acest an va avea loc a cincea ediție a Zilelor Sfântului Ladislau. E un număr rotund, e o aniversare. Dorim ca evenimentul să se adreseze și publicului român, de aceea ne străduim să implementăm bilingvismul în toate materialele noastre de promovare, inclusiv în comunicarea online: pe website, pe pagina de Facebook”, a detaliat Zatykó Gyula.
„Gala de deschidere va avea loc în 19 iunie, iar apoi, pe parcursul săptămânii vor avea loc câteva evenimente în fiecare zi, însă apogeul festivalului va fi în weekend. Pe lângă evenimentele deja consacrate și de succes cum ar fi competiția gastronomică, întâlnirea orădenilor de pretutindeni sau activitățile pentru copii, vor exista, desigur, și evenimente noi”, a precizat organizatorul principal.
“Doresc să mulțumesc Primăriei și Consiliului Local Oradea pentru că anul acesta susțin evenimentul atât financiar, cât și logistic, de exemplu cu punerea la dispoziție a unor locuri de desfășurare a evenimentelor”, a subliniat Zatykó Gyula.
Întrebat ce reprezintă Zilele Sfântului Ladislau pentru municipiul Oradea, city managerul Dacian Palladi a afirmat că reprezintă “recunoașterea faptului că istoria … aici nu am auzit ce zice în liveul de pe Facebook”.

“Legenda spune că Sfântul Ladislau a îndrăgit locurile acestea și a întemeiat acest oraș fiind inspirat divin de un înger și de Fecioara Maria. Să respectăm această legendă și această istorie și să le legăm de prezent și de viitor” (nici aici nu am auzit prea bine), a subliniat Dacian Palladi.
„Transmit respect și reverență pentru prezența și activitatea comunității maghiare în orașul de pe Criș”, a precizat Palladi. “Dorim să scriem o frumoasă istorie împreună pentru comunitatea maghiară și, de altfel, pentru toți cei care vor să trăiască, să conviețuiască în Oradea (sper că am auzit corect)”, a concluzionat city managerul.

“Este un eveniment important și ne dorim să atragă și oameni care nu locuiesc în Oradea. Deschiderea pe care ne-ați arătat-o (organizatorii – n.red.) în acest an este un pas înainte pentru o stare de normalitate”, a afirmat Mihai Jurca, directorul APTOR. “Pe lângă sprijinul logistic amintit vom putea include evenimentul într-un plan de promovare pe piața din Ungaria, dar nu numai. Cu o lună înainte de eveniment vom comunica evenimentul în Budapesta, iar la festival vom invita și jurnaliști din Budapesta pentru a avea experiența unui city break în Oradea”, a detaliat Mihai Jurca. “Evenimentul vine în sprijinul promovării orașului”, a concluzionat Mihai Jurca.

În continuarea conferinței, Orbán András, membru al formației de origine orădeană Metropol Group, și-a amintit că a cântat în Cetatea Oradea, între ruine, în urmă cu 50 de ani. “Anul viitor formația va împlini 50 de ani și vom susține un concert aniversar aici în Oradea”, a menționat Orbán András. Muzicianul a precizat că, în cadrul concertului de la Zilele Sfântului Ladislau, Metropol Group va cânta și în limba română și în limba maghiară, iar unele din melodiile pe care le va cânta sunt incluse pe un album lansat recent la Budapesta, pe disc de vinil (sau de bachelită? el bachelită a zis, poate știți în maghiară dacă sunt același lucru, în română nu sunt) în ediție limitată.

Mihálka Melinda, coordonatorul de programe al Zilelor Sfântului Ladislau, a anunțat, în cadrul conferinței, concertele care vor avea loc în această vară pe scena mare a festivalului cultural. Astfel, vineri, 23 iunie, vor cânta pentru orădeni Loyal – o formație care a mai concertat în Oradea în 2014 sub numele de Longstep, Pannonia Allstars Ska Orchestra/PASO – o trupă dinamică, antrenantă, un mix de ska, reggae și elemente de jazz și folclor, precum și Anna and the Barbies – o trupă pe care orădenii a mai putut-o asculta în oraș și care a avut o evoluție spectaculoasă. După o seară dedicată mai mult tinerilor, sâmbătă va veni rândul nostalgicilor care se vor putea delecta la concertele KFT – a căror carieră a început în anii ‘80 și Demjen Ferenc – care a ajuns la o carieră solo după experiențe interesante precum confecționarea chitarelor din rafturi de dulap. Ultima seară a Zilelor Sfântului Ladislau îi va avea pe scenă pe Metropol Group, iar festivalul va fi încheiat de concertul legendarei trupe Omega.

Kóbor János, solistul Omega, invitatul-surpriză al conferinței, și-a exprimat bucuria de a concerta pentru prima dată la Oradea. “În comunism ni s-a spus că de la Brașov încolo avem zonă interzisă, iar după căderea regimului nu ne-a ieșit nicicum să avem concert la Cluj și la Oradea. Anul trecut, la concertul de la Cluj am decis că venim și la Oradea neapărat!”, a precizat muzicianul. “Va fi un fel de concert aniversar, un jubileu, fiindcă formația împlinește 55 de ani. De altfel sunt foarte puține formații în lume cu această vârstă, ne aflăm în companie bună alături de trupe precum Rolling Stones”, a subliniat Kóbor. Pentru că este primul concert din istoria trupei susținut la Oradea, fanii Omega vor avea parte de un regal muzical de 2 ore care va rezuma întreaga carieră a formației.
Zilele Sfântului Ladislau vor avea loc între 19 și 25 iunie 2017, în Cetatea Oradea. Informații detaliate despre festivalul cultural veți putea găsi în curând pe pagina de Facebook Szent László Napok/Zilele Sfântului Ladislau, respectiv pe websiteul oficial www.zilelesfantuluiladislau.ro.