38-SZLN_2017_sajtokozlemeny_jun14

Zilele Sfântului Ladislau, eveniment important în colaborarea dintre Oradea și Debrecen, municipii înfrățite

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, viceprimarul municipiului Debrecen, Komolay Szabolcs, și Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau, au participat miercuri, 14 iunie, la o conferință de presă care a avut în centru Debrecenul ca invitat special al festivalului cultural Zilele Sfântului Ladislau, care se va desfășura în perioada 19-25 iunie, în Cetatea Oradea.

“Dacă ar trebui să conturez într-un singur cuvânt Zilele Sfântului Ladislau, aș spune că este evenimentul care ne leagă: pe maghiari de maghiari, indiferent de opțiuni politice sau religioase, pe maghiari și pe români – încearcă să fie o punte culturală între etnii, pe toți cei care trăiesc în jurul Oradiei, indiferent de ce parte a graniței și, nu în ultimul rând, leagă cele două orașe înfrățite, Oradea și Debrecen”, a subliniat  Zatykó Gyula în cadrul conferinței de presă. “Zilele Sfântului Ladislau va include circa 100 de evenimente. Deși este un eveniment maghiar, organizatorii au pregătit programe care sunt destinate tuturor celor care vor trece pragul Cetății Oradea”, a menționat Zatykó Gyula.

”Noi, ca administrație publică, îi considerăm orădeni pe toți locuitorii acestui oraș, indiferent de etnia pe care o au. Pentru că suntem un oraș multietnic și pentru că mai mult de 20% din populația orașului o reprezintă etnia maghiară, noi susținem orice eveniment cultural important pentru etnicii maghiari. De activitatea Sfântului Ladislau se leagă multe lucruri din istoria orașului nostru, prin urmare este de datoria noastră de a susține organizarea acestui eveniment, aceasta fiind o formă de respect față de cetățenii orașului nostru, indiferent de etnie”, a declarat viceprimarul Florin Birta.

Viceprimarul Oradiei a subliniat faptul că Zilele Sfântul Ladislau sunt o bună ocazie de consolidare a colaborării între cele două orașe înfrățite. De altfel, primarii celor două orașe, Papp László – Debrecen și Ilie Bolojan – Oradea, vor participa la un dialog înainte de a fi prezenți la Gala de deschidere a Zilelor Sfântului Ladislau care va avea loc luni, 19 iunie, de la ora 19:00, la Teatrul Szigligeti. Scopul întâlnirii dintre cei doi este discutarea candidaturii municipiului Debrecen la titlul de Capitală Culturală Europeană și colaborarea cu Oradea în acest sens.

“Întâlnirea de luni va fi un pas foarte important în această candidatură. Atenția Europei va putea fi îndreptată spre această regiune și, astfel, prin intermediul Debrecenului, și Oradea va avea de câștigat, atât din punct de vedere cultural, cât și economic”, a punctat viceprimarul Debrecenului, Komolay Szabolcs.

”Personalitatea Sfântului Ladislau, care a luptat în permanență pentru unitatea în jurul creștinismului, leagă și mai mult trecutul celor două orașe, iar în viitor ne dorim ca aceste legături să devină și mai strânse. La evenimentul de săptămâna viitoare, Debrecen va fi prezent cu opt manifestări. Dorim să prezentăm o mostră din cultura orașului nostru. Astfel, între evenimente se numără un spectacol al unuia din cele mai valoroase ansambluri folclorice din Ungaria – Ansamblul Hajdú. Totodată, în Cetate se vor putea degusta celebrii cârnați specifici zonei Debrecen, aceștia având o vechime în istoria gastronomiei maghiare de 300 de ani”, a detaliat Komolay Szabolcs.

Informații detaliate despre programul Zilelor Sfântului Ladislau puteți afla de pe websiteul oficial www.zilelesfantuluiladislau.ro, respectiv de pe pagina de Facebook a evenimentului: Szent László Napok/Zilele Sfântului Ladislau.