23-temetolatogatas_2017_beharang

Vizită ghidată în cimitirul evreiesc neolog

Toți cei interesați sunt așteptați vineri, 23 iunie, de la ora 11, la o vizită ghidată a cimitirului evreiesc neolog din Oradea. Scopul vizitei, care are loc în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau (19 – 25 iunie), este familiarizarea publicului larg cu persoane care au avut un rol important în dezvoltarea Oradiei.

La finalul secolului al XIX-lea și în primii ani ai începutului de secol XX, dintr-un orășel prăfuit, Oradea a devenit un adevărat oraș mare. În cadrul acestei dezvoltări rapide și spectaculoase, un rol important l-a avut comunitatea de evrei – ortodocși și neologi – din oraș.

În cimitirul evreiesc neolog își dorm somnul de veci, între alții dr. Nyiszli Miklós, unul din prizonierii din lagărul de la Auschwitz, medicul autopsier al lui Josef Mengele, dr. Kecskeméti Lipót, rabin-șef al Oradiei, Sonnenfeld Adolf, unul din liderii în domeniul tipografiilor din Oradea, precum și dr. Grósz Albert, care a înființat în Oradea un spital pentru cei cu afecțiuni oculare. În citimirul amintit se află și mormintele lui Mihelfy Emil, descendent al primului judecător evreu din Oradea, Veiszlovits Adolf, antreprenor de servicii funerare, fondatorul întreprinderii Concordia, tatăl lui Emil și al lui Gyula, care au fost, de asemenea, personalități importante ale orașului, Emőd Tamás (Fleischer Ernő), membru al societății literare Holnap, prieten bun cu Ady Endre, Rosenberg Izsó, fabricant de ciment, care a contribuit, prin produsele sale, la sistemul de canalizare al orașului, Grünwald Jenő și Szántó Dezső, vârfuri în domeniul siderurgiei din acea vreme, precum și în domeniul fabricării de jaluzele.