17-SZLN_2017_sajtokozlemeny_majus15_2

Jazzmanul Harry Tavitian va cânta Dansurile populare românești ale lui Bartok Béla pe scena Zilelor Sfântului Ladislau

Un spectacol bilingv care îl are ca protagonist pe cunoscutul jazzman Harry Tavitian va avea loc în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau joi, 22 iunie, pe scena amplasată în curtea Cetății Oradea. Spectacolul, alături de alte evenimente importante ale festivalului cultural care se desfășoară în Cetatea Oradea între 19 și 25 iunie, a fost anunțat luni, 15 mai, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în Cetate.

 

Spre deosebire de anii trecuți, scena mare a Zilelor Sfântului Ladislau, amplasată în curtea Cetății Oradea, va găzdui evenimente încă de joi, 22 iunie. Spectacolul Legende despre Sfântul Ladislau orchestrate în manieră jazz – o premieră absolută – va fi susținut de muzicieni și de actori români și maghiari. “Invităm toți orădenii la spectacol și sperăm ca fiecare persoană din public să simtă că evenimentul i se adresează”, a subliniat în cadrul conferinței de presă Nemes István, directorul de programe al centrului cultural Posticum, organizator al spectacolului.

Unul din protagoniștii spectacolului bilingv este binecunoscutul și apreciatul jazzman Harry Tavitian. În prima parte a spectacolului, Harry Tavitian va interpreta prelucrări jazz ale lucrării Dansuri populare românești compuse de Bartók Béla, precum și cântece armenești medievale.

În a doua parte a evenimentului, muzicienii de la Balázs Elemér Group, alături de cunoscuții artiști Andrejszkij Judit și Mizsei Zoltán, vor interpreta cânturi gregoriene și cântece populare maghiare bisericești care vorbesc despre Sfântul Ladislau, orchestrate în manieră jazz. Între două cântece, doi actori vor rosti legende ale Sfântului Ladislau, în limba română și în limba maghiară.

În cadrul conferinței de presă s-au oferit informații și cu privire la alte manifestări importante din cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, manifestări care vor avea loc în perioada 18-21 iunie, adică în zilele dinaintea weekendului cu atmosferă de festival propriu-zis (22-25 iunie).

În ziua zero a festivalului, 18 iunie, va avea loc deja tradiționala tură de biciclete De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau – Pe două roți fără frontiere. În aceeași zi, iubitorii de artă vor putea participa în Cetate la vernisajul Florile sufletului nostru, cu lucrări de ceramică semnate de artista Kósa Klára.

17-SZLN_2017_sajtokozlemeny_majus15_1

Luni, 19 iunie, va avea loc deschiderea oficială a festivalului, cu depuneri de coroane și cu gală de deschidere, despre care orădenii vor  primi informații în curând. Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau, a dezvăluit totuși că în cadrul galei de deschidere pe scena Teatrului Szigligeti vor urca finaliștii concursului de talente Fölszállott a páva/Păunul și-a luat zborul.

Marți, 20 iunie, festivalul cultural va găzdui o expoziție în colaborare cu Universitatea Creștină Partium, însă și despre acest eveniment publicul va fi informat în detaliu în curând. Tot marți, în sala festivă a Universității Creștine Partium, cinefilii vor putea vedea în premieră filmul Álom hava (Zăpada visului), în regia lui Bicskei Zsolt, care va fi prezent la eveniment.

Miercuri, 21 iunie, iubitorii de operetă sunt așteptați în Cetate la spectacolul oferit de Operett Group Projekt, grup format din artiști ai Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Mai multe informații despre evenimentele Zilelor Sfântului Ladislau 2017 găsiți pe websiteul oficial al evenimentului, www.zilelesfantuluiladislau.ro, precum și pe pagina de Facebook Szent László Napok / Zilele Sfântului Ladislau.